« Αρχική σελίδα | 10+1 πράγματα που (προσπαθώ να) κάνω για το περιβά... » | 10+1 πράγματα που (προσπαθώ να) κάνω για το περιβά... » | Χώρα Πάτμου » | Πάτμος » | Καλό ταξίδι, Αμαλία... » | Newcastle-Upon-Tyne » | Μια λυπημένη σκέψη » | Ανθολογικό quiz » | Τα πρωινά της σιωπής » | Η χωριάτικη και οι Δώδεκα Απόστολοι »

10+1 πράγματα που (προσπαθώ να) κάνω για το περιβάλλον [μέρος τρίτο]

Τρίτη συνέχεια (μη μου στενοχωριέστε... κοντεύουμε...)


7. Επιλέγω συχνά βιολογικά προϊόντα: βιολογικά φρούτα από το σούπερ μάρκετ, αβγά βιολογικής γεωργίας, οργανική κονκασέ ντομάτα κ.τ.λ.. Ωστόσο τα βιολογικά προϊόντα συνεχίζουν να αποτελούν ένα μάλλον μικρό ποσοστό των ειδών διατροφής που αγοράζω (μάλλον όχι πάνω από το 20%) και λόγω μη διαθεσιμότητας και λόγω ακριβότερης τιμής. Δυστυχώς δεν υπάρχει βιολογική λαϊκή στη γειτονιά μας. Προμηθεύομαι μερικές φορές βιολογικά φρούτα και προϊόντα ορθής γεωργικής πρακτικής από ένα μανάβικο κοντά στη δουλειά, αλλά με την ψυχή στο στόμα: πόσο βιολογικό είναι άραγε το «βιολογικό» που ακριβοπληρώνω;

8. Επιλέγω βιοδιασπώμενο απορρυπαντικό: Χρησιμοποιώ απορρυπαντικό ρούχων με βάση το σαπούνι σε χάρτινη ανακυκλώσιμη συσκευασία. Χρησιμοποιώ επίσης και μαλακτικό με βάση το σαπούνι, αλλά μέχρι εκεί φτάνει η χάρη μου. Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα βιοδιασπώμενα απορρυπαντικά για το σπίτι, εξάλλου ελάχιστες φορές έχω συναντήσει τέτοιου είδους απορρυπαντικά και όχι βέβαια στο σούπερ μάρκετ της περιοχής μας. Με παρηγορεί τουλάχιστον ότι τα τελευταία χρόνια τα ειδικά πανάκια με τις μικρο-ίνες καθαρίζουν καλά με νερό και το απορρυπαντικό χρειάζεται σε λιγότερες περιπτώσεις και σε μικρότερες δόσεις.

9. Εξοικονομώντας ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς να εξοικονομήσει κανείς ρεύμα σε έναν πολιτισμό που λειτουργεί χάρη στο ηλεκτρισμό που κυλάει στις φλέβες του; Προσπαθώ να χρησιμοποιώ συσκευές που χαρακτηρίζονται οικονομικές π.χ. TFT οθόνη· κλείνω τους διακόπτες των συσκευών όταν δε χρησιμοποιούνται έτσι, ώστε να αποφεύγεται και η κατάσταση αναμονής (ένα πολύμπριζο με διακόπτη βγάζει όλα τα περιφερειακά του υπολογιστή από το ρεύμα)· οι φορτιστές δε μένουν στην πρίζα χωρίς λόγο (ακόμα και όταν δεν λειτουργούν στο μετασχηματιστή κυκλοφορεί ρεύμα ηρεμίας). Έχω αντικαταστήσει μόνο μερικούς λαμπτήρες με αντίστοιχους χαμηλής κατανάλωσης (οι υπόλοιποι περιμένουν τη σειρά τους) και ο θερμοσίφωνας συνεχίζει να είναι ένας από τους μεγαλύτερες καταναλωτές τους σπιτιού.
Δεν μπορώ να πείσω την ιδιοκτήτρια να εγκαταστήσει ηλιακό θερμοσίφωνα, αλλά τουλάχιστον ένα χρονόμετρο με μαγνήτη κολλημένο πάνω στον πίνακα μου θυμίζει να κλείνω τον θερμοσίφωνα στην ώρα του και μερικές φορές 2 βραστήρες ζεστό νερό είναι αρκετοί για πλύσιμο ρούχων ή πιάτων στο χέρι πολύ πιο γρήγορα και οικονομικά.

10. Εξοικονομώντας νερό: Στην εξοικονόμηση του νερού δεν κάνω κάτι παραπάνω από όσα έκανε πάντα και η μητέρα μου. Βρύσες και καζανάκια που δεν στάζουν, πλυντήρια που πλένουν πάντα φουλαρισμένα και νερό που τρέχει πάντα με σκοπό πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα. Η μπανιέρα γεμίζει μια φορά το χρόνο για να πλυθούν τις βελέντζες, όλοι οι άλλοι βολεύονται με ένα ντους. (Μήπως οι βελέντζες χαλάνε το οικολογικό μας προφίλ;) Το νερό που περισσεύει στο ποτήρι ή στο κανάτι ποτίζει κάποια από τις έντεκα γλαστρούλες του σπιτιού και η βεράντα πλένεται μια φορά το μήνα. Κι όλα αυτά που είναι περισσότερο κοινή λογική παρά περιβαλλοντική πολιτική είναι αρκετά για έναν πραγματικά μικρό λογαριασμό νερού!

Έπεται η συνέχεια (και το επιμύθιο)...

Ετικέτες

Υγραέριο για τις ανάγκες της κουζίνας,μέχρι να "καλυφτούμε"
από φυσικό αέριο..
Γλαρένιες αγκαλιές

Το υγραέριο ακούγεται καλή ιδέα, αλλά τι γίνεται με τα ζητήματα ασφάλειας μέσα στην πολυκατοικία;
Η μόνη ασφαλής υλοποίηση που έχω δει είναι σε σπίτι φίλου, όπου η φιάλη βρίσκεται σε κλειδωμένη αλλά καλώς αεριζόμενη αποθηκούλα στην αυλή του.
Όσο για το φυσικό αέριο, εμείς είμαστε "καλυμμένοι", αλλά τι να το κάνεις; Απαιτείται συναπόφαση όλων των ιδιοκτητών του κτηρίου για να εγκατασταθεί, πράγμα που αποκλείεται να συμβεί, αφού κανένας τους δε ζει στο κτήριο!

Δημοσίευση σχολίου

Ελπίς

    (ουσ.) [media vox] ελπίδα, προσδοκία || αναμονή κακού, φόβος || παραγ. ελπίζω